Cumulus skyer, søpindsvin og andre naturoplevelser.

Cumulus

Denne sommer har været utrolig velegnet til at betragte himlen, og se på skyer. Skyer er faktisk ganske fascinerende og kan være utrolig flotte. For vi kan jo ligeså godt erkende, at der har været meget få dage med skyfri himmel. Mange dage med mange skyer, ganske tit cumulus skyer, som desværre tit har udviklet sig til cumulus nimbus. Enkelte Cumulusskyer er ofte tegn på godt vejr, og derfor har de da også kælenavnet ”godt vejrs skyer”. De er ofte flade i bunden (dugpunktet) og den øverste del ligner blomkål. Men bliver cumulusskyen for stor kan den have regn med sig og kan udvikle sig til en cumulusnimbus, og det giver regn, og ofte også lyn og torden. Men selve skyudviklingen er flot.

Søpindsvin

Når man siger søpindsvin så tænker de fleste nok på de forstenede søpindsvin vi finder overalt langs med de danske kyster. Og i Danmark findes 9-10 arter, globalt 800 nulevende arter. De mest almindelige søpindsvin havde deres storhedstid for mere end 60 millioner år siden. Det er til at blive helt svimmel af at tænke på, men de ligger der ude, lige til at blive samlet op. Og du må gerne samle sten, forsteninger og rav med mere op fra stranden, men du skal kunne tage det med dig uden brug af hjælpemidler, det er defineret i Jyske Lov således; ”Det, man kan have i sin hat”. Det kan med årene også blive en anselig mængde. Forleden blev jeg ringet op af en mand, som var ved at rydde lidt op, og nu ville han gerne forære Fjordcentret hans samling af søpindsvin samlet gennem mere end 50 år på de Norddjurske kyster. Der var adskillige kasser som foreløbig er sat under trappen på vej op til Fjordcentrets administration. Vi skal nu til at finde ud af hvordan vi kan fortælle en god historie om de mange søpindsvin, vi tæller dem alle sammen. Giveren mente selv, at der er mellem 500 og 1000 søpindsvin. Vi glæder os til at komme tættere på den sjove, men fine gave som passer rigtig fint ind i vores koncept.

Som naturvejledere har vi det privilegium at naturoplevelserne er en del af vores arbejde, og bliver det nogen sinde kedeligt at skulle svare på de samme spørgsmål dag efter dag? Og nej, det gør det ikke, for de spørgsmål vi får stillet, bliver stillet af nye mennesker hver dag, som undrer sig over et eller andet. Oftest kan vi svare på de stillede spørgsmål, men der kommer også spørgsmål som vi ikke kan svare på, og så må vi i gang med at ringe til en ven, læse i en bog eller søge det på nettet. Vi er naturvejledere fordi vi synes at kontakten til andre mennesker er vigtig og at vi gerne vil være med til at give gode naturoplevelser til andre – at vi så også gerne vil have folk til at opføre sig mere miljøbevidst er samtidig en del af det. Men vi tror rent faktisk at vi gør en forskel. Vi tror at det som folk holder af, det passer de på. Men vi vil ikke løfte pegefingre. Vi giver oplevelser og viden. Viden giver holdning, og holdning giver handling.

For øvrigt mener jeg stadig er alt vejr er godt vejr, men undertiden er påklædningen ikke hensigtsmæssig til de aktiviteter der er forberedt. Derfor er det godt at have en plan, for så kan vi også ændre planen – eller blot tage oplevelserne som de kommer.

Fortsat god sommer, og se så at komme ud i den danske natur. Glem alt om vejrudsigter. Kig på skyerne, pak en god madpakke – og for en sikkerheds skyld – husk regntøj eller skiftetøj.