Hvad er nu det for noget at skrive, tænke og sige. I min verden er det principielt ok at lave fejl, men vi skal lære af vores fejl og undgå at lave dem igen. Vi skal dele viden og tænke nogle ting rigtig grundigt igennem, for at gøre det så godt som muligt. For en gang imellem kan fejl være skyld i rigtig grimme ulykker. Fejl kan jo skyldes mange ting, det kan skyldes ydre påvirkninger, som man ikke selv har indflydelse på, det kan skyldes, at man ikke er dygtig nok eller det kan skyldes sjusk. Det sidste er det værste, men alle fejl kan have fatal udgang. Derfor skal man selvfølgelig forsøge at undgå at lave fejl. Man kan engang imellem, under kontrollerede forhold, lave fejl, så man ved hvordan man skal undgå fejl eller ved hvordan man skal reagere, når ting alligevel sker på en ikke hensigtsmæssig måde.
At man ikke er dygtig nok kan man rent faktisk gøre noget ved, og det skal man gøre noget ved. Især hvis man har ansvar for andre. I den periode man øver sig, skal man vurdere om man har brug for hjælp eller om man rent faktisk har så meget styr på det, at det er sikkert og godt nok. De ydre omstændigheder skal man jo også gøre sig klar på, og de ydre omstændigheder er jo mange forskellige ting, alt afhængig af hvad vi beskæftiger os med. Denne tekst er skrevet på en computer i et tekstbehandlingsprogram og sendt med e-post til redaktøren. At du kan læse den i dag er jo et resultat af mange forskellige ydre faktorer har virket, blandt andet internettet. Internettet har man som almindelig bruger slet ikke styr på, og virker det ikke så kan jeg ikke overholde deadline, eller så skulle jeg have været gået i gang noget før. Jeg kunne jo have skrevet dette indlæg i hånden og puttet det i en kuvert. Og var indlægget ikke kommet frem så havde redaktøren nok fundet på noget andet.
Men andre gange kan ydre faktorer betyde forskellen på liv og død eller forskellen på en Aha-oplevelse eller blot det var da meget godt. Den sidste mandag i april gennemgår vi vores praktiske del af vores sikkerhedsinstruks i forhold til det at have gæster med på og i vand. Vi kalder det for store væltedag, her gennemgår vi først den teoretiske del af sikkerhedsinstruksen, hvad er det vi kan komme ud for i de forskellige discipliner vi tilbyder. Derefter går vi ud og øver redninger. Vi vælter i et par waders, i en kano, kajak og falder ud af en jolle. Det gør vi for at holde os skarpe, vi øver os og vi laver fejl under kontrollerede forhold. På den måde er vi bedst muligt rustet til at tage vare på vores gæster, og på den måde forsøge at undgå uheld. Men hvis der alligevel sker et uheld, så er vi klar og kan træde til – for vi har øvet os. Det kan godt være vi synes vandet er koldt, det gør medlemmerne af kajakklubben også når de starter sæson med at genopfriske redninger. Det er koldt, men hvis man gerne vil ro når vandet er koldt, så skal man også kunne redde sig og redde andre når det er koldt eller hvis vandet har flere buler på end normalt.
At ydre faktorer også har indflydelse på karakteren af oplevelsen ligger jo lige til højrebenet, mens disse linjer skrives venter vi spændt på solformørkelsen på fredag, det er mest imponerende hvis det er skyfrit eller noget der ligner. Eller nogle af vores astronomiaftner er i den grad også afhængig af vejret. Sort sol fænomenet forår og efterår bestemmes også af flere ydre faktorer. Og godt for det. Hvor er det godt at vi ikke har styr på alle ydre faktorer, men vi kan forberede os så godt som muligt, og handle derefter.
Lær af dine fejl, del din viden og erfaringer med relevante mennesker. Så undgår vi flere fejl og så kan vi lave nogle andre fejl. Det er den måde vi kommer videre på. Det er dog nemmere sagt end gjort, derfor handler det også om, at man blandt kolleger, instruktører, familie og venner sørger for, at der er et klima hvor alle tør sige noget, uanset om man er den der altid snakker eller den der godt lige vel tænke sig om en ekstra gang og egentlig helst sige sin mening i en mindre gruppe.
I ønskes alle et godt og et aktivt forår.
Carsten Enemark