Efteråret byder på mange muligheder for smukke og spændende naturoplevelser, så der er ingen grund til at gå i hi. Du skal måske bare tænke lidt mere over din påklædning. Naturen bugner af smagsfulde oplevelser.  De smukke søde brombær der både kan spises friske eller gemmes i form af syltetøj, det samme gælder de forhadte hyben og de orange strandtorn. Hybenrosen er forhadt fordi den breder sig ganske uhæmmet og kvæler alt andet, lidt lige som gyvel og bjørneklo. Nogle svampe kan også spises friske, mens andre kræver en opvarmning inden de kan nydes. Til gengæld er der ingen tvivl med hyldebær, de skal altid koges, og de skal koges grundigt. Endelig er der jo alle nødderne, hestekastanjerne som pynter i krukker og fade eller fantasifulde dyr og ikke mindst hasselnødderne som smager rigtig godt, både når de er helt friske og når de er tørrede. Og frosten er jo godt for mange ting, en af de måske overraskende ting er hvad frost gør ved et slåenbær. De hænger der vildt smukke og ganske sure. Det er så det hele trækker sig sammen i munden, det er faktisk sjovt. Men prøv så at smage et bær efter at det har fået frost. Hvis ikke du vil vente, så kom dem i fryseren. Det hjælper også, og så er slåen sød, mild og venlig og giver en dejlig urtesnaps.

På Kyst-og Fjordcentret kan vi se tilbage på en helt vild sommer. Vilde oplevelser sammen med vores gæster. For nogle har det været vildt grænseoverskridende, at skulle være med til at flå en fisk, klappe en krabbe og måske tilmed smage på en suppe bestående af krabber, rejer og strandsnegle. For nogle har det været vildt at ligge på en ponton på vores RIB-båd, og jeg kan blive ved. Men det har i særkende været vildt hyggeligt og særdeles inspirerende, at være sammen med glade gæster i alle aldre. Men ikke nok med at det er hyggeligt og inspirerende, vi får samtidig givet en masse viden videre om natur, naturligvis først og fremmest den danske natur. Men et eller andet sted skal man starte, og vi synes jo naturligvis, at det er godt at starte med lokale forhold som senere kan sættes i globalt perspektiv.

Vores turistsæson er slut for i år, men der er stadig en række muligheder for spændende naturoplevelser sammen med en af vores vejledere, i september er vi med i Naturens dag med fokus på de 5 hotspots i Naturpark Randers Fjord, og Geologiens dag ved Sangstrup klint, vi har svampedag i oktober, feriesjov i 3 dage i efterårsferien, fuldmåneaften i november og en aften med stjerneskud i december. Se mere på www.kystogfjordcentret.dk

Stjernehimlen er atter tilgængelig, det har den selvfølgelig været hele tiden, men det bliver hurtigt mørkt og det er stadig lunt, og det er ideelle forhold til stjernekiggeri. Der findes masser af apps og andre programmer til telefon, tablet og computer. Personligt foretrækker jeg et stjernekort med en drejeskive, men jeg har da også de andre hjælpemidler og så er det sjovt at tage en kikkert frem. Det giver endnu flere stjerner. Jeg synes de gamle historier om stjernebillederne er sjove, og samtidig er det også lettere for mig at huske stjernebillederne,  når jeg kan binde nogle lysende prikker på himlen sammen med en god historie.

Et tydeligt efterårstegn er jo selvfølgelig, at det bliver køligere, mørkere, træerne skifter farve men også at fuglene samles. Her ved fjorden har vi længe set store flokke af viber, svaler og ikke mindst stære samles og flyver i smukke formationer. Sidste år var der store oplevelser ved Kolind, mon ikke også det gælder i år. Så selvom sommeren går på hæld så er der stadig masse af oplevelser derude.