En torsdag i maj havde jeg den store fornøjelse at være guide på en bustur arrangeret af Norddjurs Kommune. Der var faktisk 2 ture en med afgang fra Auning og en med afgang fra Grenaa, og så skulle vi mødes på Stenvad Mosebrugscenter til dejlig kaffe, boller med tandsmør og lagkage. Jeg var assisterende guide på vestturen. Turen startede i Auning til tiden, vi manglede ganske vist 2 personer, men tidsplanen var stram. Heldigvis skulle vi holde for rødt, og de 2 manglende personer kom spænende, vinkede og kunne komme med, mens vi holdt for rødt. Givet vis ikke helt efter reglerne, men meget fleksibelt og serviceorienteret. God start.
Vi fortsatte af hovedvejen mod Randers. Lige når man kommer ud af Auning og er fri af skoven venter der altid et betagende syn. Gammel Estrup står der, stor og majestætisk. Et imponerende syn, det er bare så flot. Jeg husker første gang jeg så det, en februar dag i 1993. Her var landskabet snedækket med klar blå himmel, jeg skulle til jobsamtale på Landbrugsmuseet som nyuddannet agronom, og jeg blev helt forpustet ved dette syn. Jeg husker det stadig som meget smukt. Smukt i sne, og smukt på denne aften med klar blå himmel og skoven i baggrunden. I dag smukt og idyllisk, beretninger om livet på herregården og som tyende kan opleves på de 2 museer. Det der er nok så interessant er at Gl. Estrup ligger på gammel havbund. For der er masser af gammel havbund på Djursland. Alt hvad der ligger under kote 5 er hævet havbund. Djursland i gamle dage var præget af øer.
Vi kørte op gennem hovedgaden i Allingåbro, forbi Vejlby som er Allingåbros gamle bydel, fordi Allingåbro er en ganske ung by. Videre til Ørsted som er gammel havneby. Det er ganske vist længe siden, men den var det. Derefter mod Stenalt, hvor vi fik historien om hvorfor Stenalt er bygget i italiensk stil. Videre til Voer Færgested. På vej ned mod Færgestedet er et andet meget smukt syn, der glæder mig hver eneste dag når jeg er på vej på arbejde. Når man runder det sidste sving åbner fjordlandskabet sig op i al sin herlighed, og denne torsdag var ingen undtagelse, med glitrende næsten fuldstændig spejlblankt vand. Ved Færgestedet finder vi Fjordcentret og motorfærgen Ragna. 2 unikke enheder i Norddjurs kommune.
Vi havde dog ikke tid til at stå ud, for vi skulle skynde os til Udbyhøj for borgmesteren havde en aftale med TV2-Østjylland. Vi nåede aftalen, og Norddjurs præsenterede sig fra sin allerflotteste side. Fuglesang og Kabelfærge og lutter af glade mennesker. Heldigvis kunne jeg plukke lidt malurt, ikke for at komme det i bægeret men for at fortælle en god historie. Vi fortsatte turen videre til Ingerslev, forbi Estruplund og havde mange flotte udkig til Kattegat. Vi kørte gennem Hevring, og kunne gøre opmærksom på at man meget gerne må aflægge det militære skydeterræn et besøg. Man skal dog se efter at kuglen er nede (så bliver man nemlig ikke skudt) og så ellers holde sig på de større veje.
Vi skulle nu have været forbi en strand, men var lidt bagefter, så vi skød genvej og kom på den måde forbi Tustrup komplekset af fortidslevn. Det er et besøg værd, og som min med-guide kommenterede, så skal det helst opleves i morgendis, blot for at komme ind i den rette stemning. Forbi den stenopsats som engang prydede en 50 kr seddel. Lettere forsinket ankom vi til Mosebrugscentret, hvor vi mødtes med øst-turen. Efter et par mundfulde kaffe holdt borgmester Jan Petersen tale, så lidt mere kaffe og så holdt Lars Møller som er formand for Kultur- og Udvikling tale, og til sidst fik Carsten Jensen fra Mosebrugscentret lov til at fortælle lidt om stedet og de muligheder der er for oplevelser der.
Og hvorfor nu denne smøre, jo ganske enkelt. Det er et privilegium at bo i så smukt et område med bakker og dale, masser af skønneudsigtspunkter, frodige enge og marker, store strækninger med hede, store skove med en meget stor bestand af Kronvildt. Strande med sand og strande med sten, flotte klinter. Vi har al mulig grund til at ranke ryggen og være stolte af den egn som vi bor i. Brug den, og husk dit affald. Kan du bære det ud, så kan du også bære det hjem. Efterlad det som du gerne selv vil finde det i. Tag afsted alene, sammen med venner og familie eller tag med de djurske naturvejledere på tur. Der er masser af natur-arrangementer henover sommeren på hele Djursland – nogle af dem er ganske gratis mens andre har brugerbetaling, nogle af ture foregår tillige på eller i vandet. Naturen kan også opleves liggende på en ponton på Fjordcentrets RIB – Havørnen