Forår i Naturpark Randers Fjord og på hele Nordkysten af Djursland

Med lyset og stigende temperaturer får rigtig mange atter lyst til at komme ud i det fri, og Djursland er gavmild med naturoplevelser. Du kan tage af sted på egen hånd eller du kan tage med nogle af de dygtige guider og vejledere som er på hele Djursland.

April og første halvdel af maj måned byder på sildeeventyr i Naturpark Randers fjord, og særligt området fra Voer Færgested og ud langs med Kanaløen er et yndet mål for sildefiskere. Her står man skulder ved skulder og fisker direkte ud i sejlrenden, man kan også fiske fra en jolle som kan sættes i ved Færgelejet eller man kan leje en jolle af Fjordcentret. Sildene kommer ind i kæmpestimer i fjorden for at gyde, og der er mange af dem, og de er sultne. Man fisker med specielle sildeforfang, og hvis man rammer stimen er det ikke et spørgsmål om at fange fisk, men et spørgsmål om ikke at fange flere end man har lyst til at rense. Sild kan ikke genudsættes som mange andre fisk. Deres skæl sidder ganske løst, og tåler kun berøring af vand og intet andet. Sidste weekend i april har vi på Fjordcentret Sildedage, og her sætter vi fokus på at fange sil, og ikke mindst tilberede sild. Derfor har vi også entreret med kokken Rasmus Schmidt fra Guns N´Gourmet. Rasmus vil sammen med naturvejlederne tilberede nye fortolkninger af Sol over Gudhjem, men også bruge helt aktuelle urter fra land og alger (tang) fra vand.

Brun-alger som Blæretang og Sukkertang er rigtig gode i pesto og til chips. Pluk nænsomt topskuddene og tag dem med hjem til videre bearbejdning. Opskrifterne til pesto og chips findes på www.kystogfjordcentret.dk Både sukkertang og savtang finder du på det lave vand overalt på kyststrækningerne på Djursland.

Sildedagene markerer samtidig sæsonstart på Kyst- og Fjordcentret, og igen i år har vi rigtig mange spændende tilbud. Fjordcentret som ligger centralt placeret i Naturpark Randers Fjord har åbent alle dage fra 27. april til midt i august. Grenaa naturskole har åbent ved bestilling af arrangementer, og blå flag baserne i Fjellerup og Bønnerup har åbent alle dage i skolernes sommerferie. Det omfattende aktivitetsprogram samt åbningstider og priser kan ses på www.kystogfjordcentret.dk

Plankesild er en fantastisk måde at tilberede sild og andre fisk på. Du renser fisken, og lader skindet sidde på den ene side. Find et stykke træ (planke) som du sætter fisken fast med. Det gør du ved at snitte en lille pløk, eller du kan tage en blomsterpind som du lige spidser. Bor 3 huller i planken og sæt fisken fast. Du kan med fordel pensle fisken med lidt olie og evt. tilføje salt, peber eller andre krydderier. Planken med fisk sættes ned til bålet, og fisken tilberedes nu i en kombination af røg og strålevarme. Fisken skal ændre farve fra ”klar” til mere ”mælket”. Det tager mellem 30 og 45 minutter. Hvis du skal servere fisken for personer der ikke er så gode til fisk, så kan du med fordel gøre den lidt mere sprød. Server fisken på planken sammen med et stykke rugbrød, lidt koldt i et glas og lærkesang. Velbekomme og godt forår.