Foråret er frodigt
Man kan næsten blive forpustet af alt det man skal følge med i, hvis man gerne vil være opdateret. Og her tænker jeg så ikke på Facebook, Twitter og diverse fjernsynsprogrammer. Nej, jeg tænker på alt det der sker ude i naturen. Det vælter op af jorden med diverse planter, træer og buskes knopper udvikler sig nærmest eksplosivt, for så at springe ud i et væld af grønne farver, fuglene synger,… stop stop stop. Nyd foråret, glæd dig over alle farverne, de mange duftindtryk og solen der varmer og lokker til udendørs sysler.
På Kyst- og Fjordcentret er vi ved at lægge sidste hånd på sæsonforberedelserne, Krabbebroen i Fjellerup er sat op, det samme gælder flydebroen ved Voer Færgested, og årets kolde gys nærmer sig. Præstø fjord ulykken har sat sig mange spor. Værst naturligvis for de stakkels mennesker det gik ud over, men det har også medført mange nye regler. En af reglerne er, at når man som professionel udbyder har andre med på tur, så er man forpligtet til at lave en sikkerhedsinstruks. I den beskriver man sin aktivitet, hvilket udstyr der anvendes, hvilke vejrforhold man afholder aktiviteten i, hvordan man er uddannet og ikke mindst, hvordan man vil redde folk i tilfælde af ulykker.
Alt det har vi naturligvis gjort, vi har nu ikke ændret så meget i forhold til hvad vi gjorde før ulykken. Dog har vi indført en årlig sikkerhedsopdatering for vores personale. Det gør vi, mens vandet stadig er koldt, ikke fordi vi synes det er sjovt, men fordi vi skal også kunne lave redninger i koldt vand. Mandag den 28. april afholder vi store væltedag, hvor vi vælter i waders, kæntrer i kano og falder overbord fra en jolle. Det bliver forhåbentligt både sjovt, lærerigt og så giver det os instruktører en god fornemmelse i maven. Vi ved vi kan. Det er et åbent arrangement og man er velkommen til at deltage hvis man er klædt fornuftigt på. Man er også velkommen til at kigge på, og tilskuerpladserne er rigtig gode, det hele foregår nemlig i den lille vig syd for Voer Færgested.
Apropos at vi ved vi kan, så havde vores kajakklub inviteret en fridykker til at komme og fortælle os om det at holde vejret under vand, for nogen en meget grænseoverskridende oplevelse. Vi startede med et oplæg på bassinkanten (Ja, det foregik i svømmehal, for det var i januar, og fjorden dækket af is), Karl talte og kiggede på vores vejrtrækning, og efter et par minutter kunne han konstatere, at alle trak vejret forkert. Alle trak vejret ganske overfladisk, det kom ikke helt ned i bunden af lungerne. Hvordan kan man så se det – ganske enkelt, din mave skal vokse når du trække vejret, ikke din brystkasse. Vi hoppede derefter i vandet og blev bedt om at gøre os klar til at dykke ned. Opgaven var enkel, hold vejret så længe du kan. Der blev taget tid, første mand oppe efter 12 sekunder, sidste mand efter 90 sekunder. Derefter lavede vi en række øvelser med vejrtrækning og vandtilvænning. Efter en time gentog vi eksperimentet, første mand kom op efter 60 sekunder, og de sidste 2 efter 160 sekunder. Alle havde altså flyttet sig markant. Budskabet gennem hele seancen var: du har masser af tid, hold fokus og bevar roen.
Vi glæder os til vores store væltedag, så er vi nemlig klar til oplevelser på og i vand sammen med en masse glade mennesker. Første offentlige arrangement er Sildedage den første weekend i maj med markering af dagligt åbent uden tidsbestilling, og så følger ”Fjordens og Kystens dag” den 3. Søndag i maj, men det er jo ikke gjort med det. Lige som med foråret så bugner vores kalender med tilbud. Følg med på vores hjemmeside eller Facebook. Og har du lyst til at være en del af de frivillige i Voer, Fjellerup eller i Grenaa så er du meget velkommen til at ringe til os.
Jeg ønsker alle et godt forår og håber vi ses.
Carsten Enemark