Et telemarksving består af flere elementer, og udover at et veludført telemarksving giver et effektivt sving, så er telemarksvinget også med til at vise at du behersker din kajak, at det er dig der bestemmer!

Sådan gør du

Telemarksvinget kræver hastighed. Så sæt god fart på kajakken. Når du gerne vil svinge effektivt til højre, så skal du starte med et stort fejetag på venstre side. Hvis du kan, så skal du også kante din båd. Altså du skal sidde lidt tungere på den venstre balle, mens du tager taget. Når du kan mærke at svinget er begyndt, så skal du sætte din pagaj ud vinkelret på vandet på din højre side, og samtidig skal du læne dig ud mod pagajen. Så længe der er fart på båden kan du roligt læne dig ud. Du skal kante din pagaj så vandet løber under pagajen.  Udfordringen opstår når der ikke længere er balance mellem at du læne dig ud og så din fart. Så skal du muligvis have fat i et støttetag.

Øv dig i at kunne lægge til en romakker på denne måde.

Telemarksvinget finder bedst anvendelse i smalle kanaler eller når vi er igang med at leje. Det er ikke så nødvendigt på åbent vand, her er andre måde at dreje på. Men telemarksvinget er også en god balanceøvelse.

Støttetag

Der er 2 slags støttetag, det høje og det lave. Når du kan dem, så kan du slippe for mange ufrivillige ture i vandet.

Grønlænderrullet

Et grønlænderrul er den hurtigste selvredning. Det ser samtidig godt ud.

Ind- og Udstigning

Ind- og udstigning af kajakken kræver også øvelse for at være elegant.

Sideforflytning

Det er rigtig godt at kunne få sin kajak til at bevæge sig sidelæns, ikke mindst i forhold til redninger.