Vejrtrækning

Vi gør det hele tiden, trækker vejret. Nogle gange er vi bevidste om det, men langt det meste af tiden så er det ikke noget vi tænker over. Men når vi ikke har muligheden for at trække vejret, så kommer det pludselig til at fylde rigtig meget. Derfor er det vigtigt som kajakroer at være bevidst om sin vejrtrækning, og det er ligesom med så meget andet ved kajakroning godt at træne regelmæssigt – det der med at holde vejret.

For rigtig mange nye i en kajak, så fylder det med at vælte rigtig meget, og mange bryder sig ikke om at få hovedet under vand eller vand i næsen. Fra du vælter til du atter har næsen oven vande så går der sjældent mere end 5 sekunder. Normal vejrtrækning ligger mellem 6 – 12 gange i minutter. Ved stressede situationer og ved fysisk aktivitet trækker vi vejret hurtigere. 

For langt de fleste så vil en kæntring betyde at roeren skal springe 1 vejrtrækning over. Det kan alle der ønsker at ro i kajak sagtens gøre fysisk. Men tankerne spiller ind, vi tænker ikke rationelt når vi har hovedet under vand. Derfor skal vi træne i at holde vejret, ikke mindst under vand. De fleste mennesker kan holde vejret længere når de har hovedet over vand end hvis man øver i vand. Men også vanddybden har indflydelse, også her kan man holde vejret længere på lavt vand end der hvor man ikke kan bunde. Det er alt sammen psykisk betinget.

Vandets temperatur har også indflydelse, jo koldere vand jo mere krampagtigt bliver ens vejrtrækning, også her spiller psyken ind.

Der er derfor god grund til at lave vejrtrækningsøvelser. Det gælder også her, at ved træning og jævnlig øvelse, så ved man at man kan. Det giver mere sikkerhed og overskud.

Langt de fleste af os trækker vejret overfladisk. Så vi kan begynde med at lægge en hånd på maven, du skal kunne mærke hånden bevæge sig når du trækker vejret.

Forslag til et øvelsesprogram i svømmehallen.

På land

  • Stræk kroppen, stræk armene og op på tæer. Stræk den ene arm så du mærker et stræk i siden. Byt arm. Før begge arme bagud og ned langs med ryggen, saml armene foran dig og før dem så langt ned mod jorden som muligt. Det skal gøres i en glidende bevægelse – inden ryk!

I vandet

  • Lad den enkelte gøre klar, og derefter tæller instruktøren ned fra 5. Deltagerne holder hovedet under vand. Det kan være rart at holde ved kanten. Instruktøren tæller sekunderne, og den enkelte holder vejret så længe det er muligt. Det er udelukkende en konkurrence med sig selv!!!
  • Derefter guidet, kontrolleret vejrtrækningsøvelse med hovedet under vand.
  • Gør klar og derefter hold vejret i 10 sekunder. Gentag 3 gange.
  • Gør klar og derefter hold vejret i 15 sekunder. Gentag 3 gange.
  • Gør klar og derefter hold vejret i 20 sekunder. Gentag 2 gange.
  • Gør klar og derefter hold vejret i 30 sekunder.
  • Svøm en tur, og få pulsen op.
  • Gør klar, og hold vejret i 15 sekunder. Husk det tager under 5 sekunder fra du er kæntret til du har hovedet over vand. Et grønlænder rul tager cirka det samme.

Slut af med at den enkelte holder vejret så længe som det er muligt. Det er ikke en konkurrence med andre en sig selv.

Husk at du har masser af luft. Kroppens første meldinger på at den gerne vil have ilt er gylpe bevægelser, derefter begynder maven at bevæge sig. Der er stadig ilt nok, kroppen reagerer på stigningen i CO2. Det er derfor udelukkende en tankemæssig udfordring, og det kan trænes.

I vand er det oplagt at lave vejrtrækningsøvelser sammen.

Vil du træne med på land, så findes der mange øvelser online som du kan få glæde af. Når du trækker vejret gennem næsen så får du en roligere vejrtrækning.

God fornøjelse, og pas på dig selv.

Det er også godt at lave strækkeøvelser i kajakken.